Меню сайту
Наше опитування
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 Пошук
Календар
Архів записів
|
Небезпека у лісі
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів. Про це інформує управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА. Гриби – це поживний продукт харчування, але водночас вони можуть бути небезпечними та привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Серед основних причин отруєнь грибами виокремлюють: - вживання отруйних грибів; - неправильне приготування умовно їстівних грибів; - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). Основними симптомами отруєння є: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Управління з питань надзвичайних ситуацій нагадує заходи та правила, яких необхідно дотримуватися, аби запобігти отруєння грибами: - Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках. - Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні. - Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися. - Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, за можливістю, гриби на радіоактивність. - Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. - Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих. - Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них. - Не збирайте «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору. - Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. - Не куштуйте сирі гриби на смак. - Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. - Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. - При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. - Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. - Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. - Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. - Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. - Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин. УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: - «Усі їстівні гриби мають приємний смак». - «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні –приємний». - «Усі гриби в молодому віці їстівні». - «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів». - «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби». - «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні». - «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин». - «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах». Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Перша допомога при отруєнні грибами. 1. Викличте «Швидку медичну допомогу». 2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. 3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт, а до ніг потерпілого покладіть грілки для полегшення його стану. 4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Забороняється: - Вживати будь-які ліки та їжу, особливо – алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. - Запам’ятайте: - Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя. |
Пошук
Календар
Архів записів
Друзі сайту
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||